O značce Orfeu

Orfeu nadchne při prvním ochutnání. Jedinečná kvalita je zrcadlena vůní a chutí, která osloví svou kvalitou především toho, kdo ocení potěšení z výběrové kávy.

Orfeu vzniklo v roce 2005 v horách státu Minas Gerais na farmě Sertãozinho, která má již více jak 70 letou tradici v pěstování té nejlepší kávy. Ve stejném roce zde byla také nainstalována klimatizovaná pražící a balící linka vybavena těmi nejmodernějšími technologiemi, které zaručují výjimečnou kvalitu konečného produktu. Tím dochází k logickému uzavření výrobního cyklu a Orfeu se tak stává soběstačným unikátem na trhu kávy.

Dnes je nuceno z kapacitních důvodů využívat k pěstování kávy několik dalších farem, nicméně standardy a technologické postupy vyvinuté a osvědčené praxí v Orfeu jsou na všech farmách striktně dodržovány. Symbolem Farmy Sertãozinho je strom se stářím 1500 let - Jequitibá Rosa - starobylá dřevina odkazující na dlouhověkost, respekt k přírodě, sílu, tradici a historii Orfeu.

Naše farmy Dnes je značka Orfeu uznávána jako jedna z nejlepších na světě a může se pochlubit systémem řízení jakosti ISO 9001: 2008 a také systémem sociálního a environmentálního managementu UTZ.

Farma: Sertãozinho

Město: Botelhos

Stát: Minas Gerais

Nadmořská výška: mezi 1,000 a 1,300 metry

Nejstarší kávová sazenice pochází z roku 1948. Pěstované odrůdy jsou Bourbon Amarelo, Icatu, Catuaí, Catuaí Vermelho, Catucaí, Mundo Novo, Arara, Japy a Guará.

Farma: Rainha

Město: São Sebastião da Grama

Stát: São Paolo

Nadmořská výška: mezi 1,100 a 1,540 metry

V této oblasti Brazílie je nejrozšířenější odrůdou Bourbon Amarelo. Geografické podmínky a vynikající klima tohoto místa jsou vhodné pro výrobu speciálních káv, které vynikají svou sladkostí a jemností. 

Farma: Laranjal

Město: Poços de Caldas

Stát: Minas Gerais Nadmořská výška: mezi 1,100 a 1,300 metry Pěstované odrůdy jsou Bourbon Amarelo, Icatu, Catuaí, Catucaí, Mundo Novo, Canário a Maragogipe. Velmi prudké svahy jsou domovem vysoce aromatickým a exotickým kávám. 

Od sazenice na Váš stůl

1. VÝSADBA

Všechny sazenice se pěstují na našich farmách a hned od počátku se jim dostává té nejlepší péče pro jejich zdravý růst. Starostlivost pokračuje i při jejich proměně na kávové stromky, které jsou následně ručně přesazovány. Důslednost je jednou z vlastností Orfeu.

2. SKLIZEŇ

Když jsou plody zralé a plně vyvinuty, začíná proces ruční sklizně. Zde pokračuje precizní péče, kdy je každý plod jednotlivě sbírán a zachytáván do plátěných plachet, tak aby nedošlo k jeho kontaktu se zemí a zachovala se celistvost slupky.

3. SUŠENÍ

K odstranění vlhkosti z plodů je káva rozprostřena na brazilském slunci a jednotlivé tenké vrstvy zrn jsou promíchávány nejméně 15krát denně. Káva vysychá pomalu bez námahy, spěchu a stresu, dokud nedosáhne 11% vlhkosti.

4. TŘÍDĚNÍ

Tímto úkolem je pověřen specializovaný tým, který rozhoduje, jestli jednotlivá zrna splňují přísné charakteristiky požadované Orfeu. V laboratoři jsou pak vzorky analyzovány s ohledem na sledované ukazatele, jako je přírodní sladkost, vůně, tělo, krémovitost a kyselost. Jen vybraná zrnka se dočkají pražení.

5. PRAŽENÍ

Aby bylo zajištěno rovnoměrné pražení, plody jsou pečlivě vybírány v různých časových intervalech a procházejí trojitou selekcí s nulovou tolerancí vůči vadám. Tato preciznost zajišťuje zachování speciální chuti a aromatických látek, které odlišují Orfeu od jiných káv.

6. BALENÍ

Celý proces balení, probíhá těsně po pražení přímo na farmě Sertãozinho, což zaručuje kvalitu a svěžest kávy, která přichází na Váš stůl.

UDRŽITELNOST

Orfeu si zakládá na obnovitelnosti a rozvoji regionu, ve kterém pěstuje svou kávu a kterému věnuje obrovskou péči a starostlivost mimo jiné výsadbou 2000 stromů ročně, tak aby byla zachována neporušená místní vegetace. Všechny farmy Orfeu jsou mezinárodně certifikované UTZ a dodržují pěstitelské postupy určené pro výrobu kávy efektivním sledováním a řízením procesů. Mimořádná pozornost je také věnována zaměstnancům, jejich výcviku a vzdělávání s důrazem na pracovní podmínky, bezpečnost práce a zdraví. Farmy Orfeu jsou taktéž držiteli IBD Organic Seal, což je nejrozšířenější BIO certifikace v Latinské Americe a jediná v Brazílii s mezinárodní akreditací IFOM. Její filozofií je závazek vůči zemi a člověku. Tradičně ho dostávají firmy s vysoce spolehlivým produktem, prokazatelně respektující životní prostředí a vytvářející odpovídající pracovní podmínky pro své zaměstnance.